Anime diskusija

X TV

Autor opisa: Corwin_r



X (AniDB|MAL)

Genre: Action, Bishounen, Contemporary Fantasy, Fantasy, Magic, Manga, Shoujo, Super Power, Tragedy

Plot/Summary

X (the TV series) basically explains what happened in X 1999 (the movie) in more detail and greater depth. X, the TV series, introduces all the main characters who are involved in the battle of Dragon of Heaven vs Dragon of Earth one by one. Here is the summary on the plot from the movie:

At the millennial edge, the concluding battle for humanity"s future is staged. Kamui Shirou"s destiny has been decided as he returns to Tokyo to face his ultimate challenge. The Dragon of Heaven, defenders of the Earth, stand ready to protect the world from the Dragon of Earth, the seven angels of legend, who embrace the devastation of the planet to bring about its purification. Now Kamui must decide which side to fight for although he finds the idea utterly unappealing. It isn"t until realizing that his two childhood friends, Fuma and Kotori Monou, are in grievous peril that Kamui decides to step into his fated position in the climactic struggle of the Year of Destiny: 1999.


Comment:
Inb4 X is so gay even Naruto can"t believe it. Pored cinjenice da ova serija ima bishounen karaktere, nema nista vise elemenata koji mogu uzbuditi mladu yaoi fangirl od prosecne shounen serije. That said, X je imao stvarno dobru ideju u globalu, apokalipsa i sl. is always serious business. ALI, nazalost ovde je ali mozda i upropastilo potencijalno odlican anime.

Radnja se odvija u Tokiju koji je centar sveta yet again a ovaj put dve sile odmeravaju snage, zmajevi neba i zmajevi zemlje. Jedni za cilj imaju ocuvanje trenutnog poretka zemlje dok drugi za cilj imaju istrebljenje ljudi kako bi se zemlja regenerisala od stetnog uticaja. Cela ta ideja ja prilicno lepo predstavljena, "negativci" nemaju za cilj da uniste planetu zato sto su zli, plain butthurt or some other crap. Likovi koji zastupaju obe strane su igrom sudbine povezani medjusobno i tu covek pomisli da to vodi ka tragediji gde se oni bore medjusobno protiv svojih prijatelja, voljenih (heteroseksualni odnosi) i rodjaka, tako zaista i biva. Problem je uglavnom oko dramatizacije svega toga, tragedije ima mozda i previse i onda likovi budu predstavljeni u fazonu kako su jadni i bedni ojadjeni od sudbine. Clamp je tu otisao malo previse daleko ali sve je radjeno u korist dobijanja naklonosti fangirls koje su mastale o cinu hate sex-a koji se mogao dogoditi...

Obicno govorim kako me Madhouse smara kao studio zbog njihovih pretencioznih projekata ali stvari kao X i Kurozuka recimo su po meni dokaz da mogu raditi i stvari koje imaju normalnu tematiku sa smislenom radnjom (unlike Needless) a da to ne izgleda hurr durr DEEP alternativno. Animacija i crtez su dosta dobri, pored bishounena ima tu dosta lepih devojaka, Arashi i Karen <3. Borbe su odlicne, malo je skakljiva ideja da likovi bukvalno lete sa zgrade na zgradu ali posto imaju natprirodne moci i sl. objasnjenje oko toga i nije bas najpotrebnije. Stoji i fina muzika podloga iza svega toga iako je opening tema za nemacki dub far superior originalnoj pesmici koja je onako meh.

Jos jedan od problema sa kojima je X bio suocen od samog starta je cinjenica da je manga bila ongoing kada je anime radjen ali je anime i pored toga imao kakav takav dobar kraj iako od 14 likova koji su na obe strane (7 na strani nebeskih zmajeva i 7 na strani zemaljskih zmajeva) tek njih pola su dobili znacajniju minutazu i razjasnjenu pozadinu. Prethodno sam gledao Tokyo Babylon koji prikazuje dogadjaje nekih 7 ili 8 godina pre X-a i glavni likovi su Subaru i Seishirou koji ovde stoje na protivnickim stranama. Kao sto rekoh serija nije losa u globalu, ima nekih banalnosti i "gay" momenata ali nista sto bi izazvalo homofobija alarm kod bilo koga.

- - -

2011. u maju, gay as ever, ali i dalje dobar anime.