Anime recenzije

Hunter X Hunter



Godina snimanja: 1999-2001
Broj epizoda: 64 + 30 OVA epizoda


Došao je na red i opis jednog od omiljenih mi shounen anime-a, pod nazivom Hunter X Hunter. Čovek koji je radio ovaj anime je stvorio i dosta popularno ostvarenje Yu Yu Hakusho, koje isto potpada pod shounen žanr. Meni se Hakusho, za razliku od Huntera, nije toliko svideo, mada je to uglavnom zbog činjenice da je serijal previše dečiji. No, da ne davim dalje sa Hakushom, dopustite da Vam kažem par reči o shounen ostvarenju pod imenom Hunter X Hunter.

Gon Friks je mladić koji živi mirnim životom na svome ostrvu, sve dok mu jednoga dana čovek koji sebe naziva Lovcem ne donese vesti o njegovom ocu – ne, njegov otac nije mrtav – on je najveći Lovac svih vremena. Gon, koji se ni ne seća svoga oca, kreće na put da i sam postane Lovac, sa željom da, na svome putovanju, sretne svoga zalutalog oca. Međutim, nije to toliko lako – ispit za Lovca je veoma težak. Da li će Gon pronaći svoga oca, i koji će mu sve prijatelji u njegovoj potrazi pomoći, saznaćete ako pogledate ovaj anime.

Pošto je ovo anime sa velikim brojem epizoda, morao sam da skratim gorepomenuti rivju, i zbog toga bih molio one koji su gledali anime da mi oproste na ovako šturom opisu. Želja mi je da se više koncentrišem na stvari koje su mi u ovom anime ostvarenju zapale za oko i koje ga odvajaju od mase sličnih naslova. Dakle, da počnemo.

Prvo ćemo da krenemo sa fabulom ovog serijala. Priča u Hunter X Hunteru je imaginativna, mada nije toliko komplikovana. Mladić odlazi u potragu za svojim ocem. Ništa komplikovano, zar ne? Međutim, ono što krasi samu fabulu su iznenadni preokreti koji se dešavaju našim junacima dok oni idu ka ostvarenju svoga cilja, što održava anime dosta svežim i gledljivim. Gledaocu ovog anime-a nikada neće biti dosadno; u jednom trenutku će gledati scene borbe u džunglama, dok će već u sledećem da posmatra turnir koji se održava u zgradi od dvije stotine spratova. Možda najbolja stvar u Hunteru jeste činjenica da su priče samih, u nedostatku bolje reči, propratnih likova u serijalu, dosta dobro osmišljene. Ovo se naročito odnosi na Gonove pratioce Kiluu, Leorija, i Kurapiku (za kojeg i dan danas verujem da je žensko, a ne muško).

Drugi aspekt ovog anime ostvarenja, koji je možda najbolje razrađen, jesu likovi. Gon je karizmatični dečak, koji, iako je glavni lik u serijalu, nije i najjači, što ne upada u šablon mnogih shounen ostvarenja. Nasuprot Gonovoj veseloj i optimističnoj prirodi, imamo njegovog najboljeg prijatelja Kiluu, dečaka sa mračnom prošlošću, koji je možda naintrigantniji lik u serijalu. Ovo je inače možda najčudniji par najboljih prijatelja u nekom anime-u. Zlikovci su takođe dosta dobro razrađeni – moj omiljeni negativac iz svih anime serijala koje sam pogledao nalazi se upravo u ovom anime-u, a zove se Hisoka. Mogao bih Vam govoriti o širokom spektru dobro razrađenih likova u Hunteru, ali mislim da bih Vam onda definitivno pokvario gledanje i užitak, kada ih budete upoznavali kroz gledanje ovog anime-a. Sa nadom da sam Vam barem malo zagolicao znatiželju, ostaviću Vam da sami upoznajete sijaset likova koji se protežu kroz ovaj serijal.

Što se tiče akcionih scena, njih, za razliku od Hakushoa, nema u toliko velikom broju. Sad verovatno mislite da u anime-u nema borbi? Grdno grešite. Anime je ispunjen borbenim scenama, ali su one divno izbalansirane u odnosu na dijaloge i fabulu, tako da mogu da kažem da akcije uopšte ne nedostaje u ovom serijalu. Što se tiče animacije, ona baš i nije na velikom nivou. Iskreno, meni je važna dobra priča i likovi, čemu uvek dajem prednost u odnosu na animaciju, tako da meni ovo uopšte nije smetalo. Muzika takođe nije na nekom nivou, gde su uvodne i završne scene iste, to jest ista muzika svira kroz čitav serijal. Neko slobodno može ove dve stvari (animaciju i muziku) da uzme kao minus, ali ja ne slušam uvodne i odjavne špice, već ih preskačem, tako da mi to uopšte nije smetalo.

Ovo shounen ostvarenje mi je definitvno jedno od najboljih koje sam pogledao iz toga žanra. Verovatno se nalazi odmah ispod Full Metal Alchemist-a (mada se FMA ne bi mogao u potpunosti svrstati u shounen žanr, na šta me je pre neki dan podsetio Hedge:=). Pustite Naruta i slične mirođije – ako želite da upoznate shounen žanr at its peak, onda je ovaj anime definitivno za Vas.


Tekst napisao Perin