Anime recenzije

Saber Rider and the Star Sheriffs



Godina snimanja: 1984-1985
Broj epizoda: 52


Transformers, Robotech, Voltron, Granzort… sve su ovo legende ’80 koje su napravile proboj anime na svetsko tržište. Kada pitate nekoga da li je gledao nešto od pomenutih naslova reći će: Gledao sam ali mi je na vrh jezika možeš li me podsetiti o čemu se radi. Ova rečenica ne važi za najveću legendu Saber Rider And The Star Sheriffs. Jedan od glavnih razloga za ovo raspoznavanje je maestralna uvodna špica koja se nikada ne zaboravlja.

U dalekoj budućnosti ljudi su napustili Zemlju i nastanili se po celom univerzumu, stvarajući Novu granicu čovečanstva (New Frontier). Sa ciljem zaštite ovih novih naseobina i održavanja reda stvorena je Zemaljska konjička komanda (Earth"s Cavalry Command). Konjička komanda je vojna organizacija. U njoj postoje specijalne jedinice pod nazivom Zvezdani šerifi (Star Sheriffs). Oni služe kao terenski agenti, istražuju zločine i sprečavaju ih. Pod njihovu nadležnost spada cela Nova granica. Glavni negativci su rasa bića od pare iz druge dimeznije. Oni uskaču u našu dimenziju u nameri da je pokore, napadaju naseobine na Novoj granici, uništavaju ih, kidnapuju ljude... Nemaju potrebe za kiseonikom ali zahtevaju orgomne količine vode. Imaju sposobnost da se preruše u ljude do te mere da ih čak ni medicinska ispitivanja ne mogu razlikovati. Nazivaju se Razbojnici (Outriders). Kada su ranjeni ili su pred smrti samo se prebace u svoju dimenziju pare i izleče. Razbojnici su po pitanju tehnologije mnogo superiorniji sprem ljudi. Poseduju legiju ogromnih robota kojima brodovi Konjičke komande nisu dorasli. Konjička komanda je u tajnosti napravila prototipni brod "Ramrod Equalizer Unit". Ramrod nije običan brod, on ima sposobnost transformacije u ogromnog robota koji može da se nosi sa Razbojničkim robotima.

Saber Rider je kapetan na Ramrodu. Iako je mladić uveliko je poznat po svojoj legendarnoj veštini sa sabljom/mačem. Saber je pravi džentlmen sa odličnim smislom za važne odluke i strategiju. Svima je ostao u pamćenju na robotskom konju zvanom Steed. Fireball je vozač trkačkih kola i najmlađi šampion svih vremena takođe je i najmlađi Zvezdani šerif. Hrabar je i tvrdoglav. Ima želju da jednog dana bude komadant u Konjičkoj komandi. Na Ramrodu je pilot. Za prevozno sredstvo koristi crveno bela trkačka kola pod imenom Turbo koja su opremljena teškim arsenalom. Colt je lovac na ucene. Najbolji strelac na Novoj granici. Njegovi roditelji su poginulu u jednom od Razbojničkih napada. Ovaj događaj ga je pretvorio u lovca na ucene. Za prevoz koristi plavo belu jednosed letelicu pod nazivom Bronco Buster. Na Ramrodu je topdžija. April Eagle je ćerka komadanta Eagle inženjera koji je dizajnirao i bio zadužem za razvoj projekta Ramrod. Ona je navigator na Ramrodu. Pre nego što je postala Zvezdani šerif bila je profesionalni igrač tenisa. Ima robotskog konja pod imenom Nova koji je po sposobnostima isti kao i Saber-ov Steed.

Na početku anime likove se slučajno upoznaju i zbog odlične reakcije u borbi Colt i Fireball bivaju regrutovani u Zvezdane šerife lično od strane Saber Rider-a. Likovi su lepo karakterizovani, možemo naslutiti kako će ko od njih reagovati u određenim situacijama. Iako na početku nisu bili složni kako se radnja odvija javlja se veza među likovima i na kraju će dopunjavati jedni druge i tako postati najjača i najpoznatija jedinica Zvezdanih šerifa.

Što se tiče animacije i zvuka anime je standardne produkcija za anime iz ’80. Jedino odskače svojom muzikom koja i 20 godina kasnije i dalje žari i pali.

Saber Rider And The Star Sheriffs je crtać (kako neki vole da ga zovu) našeg detinjstva. Glavni krivac što su se milioni zaljubili u anime. Moja preporuka je svima da ga pogledaju ako ne volite ovakav žanr onda barem da vidite kako je to sve izgledalo na početku anime probijanja u svet. Moram priznati da bih voleo da vidim rimejk ove anime.


Tekst napisao alex5ko