Anime recenzije

Soul Eater



Godina snimanja: 2008-09
Broj epizoda: 51


Nemam inspiraciju za neki originalan uvod tako da krećemo strategijom iz neba pa u rebra.

Maka je najbolja učenica svoje generacije u Shinigamijevoj školi za Weapon Meistere. Njen partner je kosa (ne ona što raste na glavi već ona koja seče travu) po imenu Soul Eater. Soul je ljudsko biće sa osobinom da se transformiše u neko oružije i takve osobe zovu se Weaponi, tj. Oružija. Meisteri postaju duhovni partneri sa Weaponima i zajedno skupljaju duše ljudi koji su skrenuli sa staze dobra i počeli da proždiru duše drugih ljudi.

Već u prvoj epizodi saznajemo koji je cilj manje – više svakog Meistera: da skupljanjem devedeset devet zlih duša, a potom i jedne veštičije unapredi svog partnera u moćniji oblik po imenu Death Scythe. Ono šo takođe saznajemo u prvoj epizodi je da je Makina majka poznati Meister, a da joj je otac najmoćniji Death Scythe na svetu.

Razlog za sakupljanje zlih duša saznajemo kasnije u seriji – ako osoba proždere dovoljan broj duša, može se desiti da se ona transformiše u Deamon Goda, stvorenje toliko velike i strašne moći da može da parira i samom Shinigamiju.

Pored Make, viđeniji učenici škole su Black Star, jedini preživeli potomak White Star klana plaćenika i Death the Kid, Shinigamijev sin. Black Starov partner je Tsubaki, a Kidovi partneri su sestre Patti i Liz Thompson. Zajedno sa Makom, tokom serije ova sedmorka boriće se protiv veštica koje bi da kontrolišu Demon Goda i svrgnu Shinigamija sa vlasti, bacajući svet u anarhiju.

Toliko o likovima i samoj radnji, prelazimo na važnije stvari – razloge zbog kojih je ovaj anime vredan gledanja.

Lično, na prvo mesto bih stavio humor jer je malo anime ostvarenja koja su me ovoliko nasmejala; ne bih da prepričavam smešne trenutke, najbolje će biti da ih sami pogledate. S humorom su neraskidivo povezani sami likovi, koji su zaista adut ove serije – neke od njih jednostavno ne možete da ne volite.

Posle humora, tu je čulni užitak u seriji: ne znam tačno zbog čega, ali vizuelno mi je jako dopadljiva – crtež je malo neobičan ali iznenađujuće privlačan, a posebno su me oduševili izgled sunca i meseca. Priča i atmosfera su dobri, kombinacija Harija Potera i D.Gray-mana bi bio najpribližniji opis.

Naravno, ne treba iz vida ispustiti da je serija shounen anime i kao takva, poput većine drugih pripadnika istog žanra, pati od klišea koji obuhvataju kako likove, tako i samu radnju pa vam se, ukoliko ne volite shounen, ovo ostvarenje možda neće svideti. Sami prosudite.


Tekst napisao Fingolfin The Elf King