Anime recenzije

Spiral



Godina snimanja: 2002-2003
Broj epizoda: 25


Spiral počinje misterioznom smrću japanske srednjoškolke. Policija za ubistvo optužuje Ajumua, ali, nekakvim čudnim putevima, ispostavi se da njegova sestra radi u policiji i uspeva da dokaže nevinost svoga brata. Ajumu poseduje odlične moći zapažanja, tako da pomaže u rešavanju ovoga slučaja. Dok on skuplja činjenice i prati tragove koji dovode do rešenja, uz njega se lepi i dosadna srednjoškolska reporterka Kijono Juizaki. Zajedno, njih dvoje rešavaju misterije koje vode do dece sa posebnim moćima, koji se nazivaju "deca oštrice." Sad, koja je veza Ajuminog brata sa ovom decom i kakvu on tajnu krije? Može li Ajumu spasiti svoga brata i ovu decu? Eh...hoćete da Vam kažem? Ne, pogledajte anime ako Vas zanima.

Ljudi moji, ovo je glup anime. Ako bih ga poredio sa nekim ostvarenjima koje sam gledao, onda bi to bio anime pod nazivom Kurozuka. Kao što znate (a ako ne znate, ja ću Vas podsetiti), ja volim zaokruženu priču, lepu fabulu, koja se završava i objedinjuje i sakuplja sve činjenice i konce, raspetljava klupko zadato svojom radnjom. Ovaj anime, baš kao i Kurozuka (jer se jedina sličnost tu nalazi) toga nema. Kroz čitav anime se protežu nekakva pitanja, misterije, koje se na kraju ne razrešavaju. Pitanje Ajuminog brata (koji se pominje u 90% serijala) nije rešeno, ne znamo ništa o njemu niti o deci oštrice, niti o njegovoj ulozi u njihovom stvaranju.

Ono što je dobra strana ovog serijala su likovi. Svi su dobro odrađeni, imaju kompleksne crte ličnosti kao i razloge zbog kojih čine to što čine. Ovo ne važi samo za glavne likove, nego i za sporedne, koji su isto tako dobro karakterno osmišljeni. Glavni ženski lik (aka srednjoškolski reporter) je pravi smor, jedan od najgluplje odrađenih likova u anime serijalima (jednostavno, njen karakter mi se nije svideo). Animacija je sasvim solidna, a muzika je očajna.

Šta da kažem? Želim svojih devet sati nazad. Kraj animea je ostavio praznu rupu u mojim grudima, koju sam morao popuniti ponovnim gledanjem Berserka. Najgora stvar je ta što je prva epizoda prava "navlakuša," baš onakva kakva treba prva epizoda da bude. No, kako je serijal odmicao i radnja se razvijala, misterije nisu dobijale na odgovorima. Neka saznanja koje nam je, kao prosjaku dao scenarista ovoga serijala, su toliko debilna i standardna da nemam reči. Recimo, ta deca oštrice. Jadna, mala deca, kojima nedostaje jedno rebro. Mislim! Čitav "plot" priče je prilično glup. Deca oštrice Ajumua smatraju nekakvim Mesijom, ali ga stalno testiraju na glup i smrtonosan način. Da, to će sigurno naterati nekoga da ti pomogne. Uglavnom, za ovaj anime, od Perina ide loša ocena, s nadom da je manga možda malo bolja.


Tekst napisao Perin